З 15 по 19 листопада відбулася академічна мобільність у рамках проекту Erasmus+ KA1

З 15 по 19 листопада 2021 року у рамках проекту Європейського союзу Erasmus+ KA1 між Одеської державної академії будівництва та архітектури та Жешувським технічним університетом (м. Жешув, Польща) Rzeszow University of Technology відбулась академічна мобільність к.т.н., доцента кафедри залізобетонних конструкцій та транспортних споруд Чернєвої Олени Станіславівни.

Мобільність стала результатом плідної співпраці доцента Чернєвої О.С. та  колег з кафедри Будівельних конструкцій Жешувського технічного університету. Загалом напередодні мобільності були опубліковані 3 спільні наукові статті та 2 методичні розробки. Завдяки такій колоборації, а також плідній роботі та підтримці відділу міжнародних зв’язків  ОДАБА між нашими ЗВО була підписана угода про співпрацю та розпочалась робота над проектом Erasmus+ KA1.

 

За п’ять днів перебування у Жешувському технічному університеті була проведена чимала робота. По-перше, це лекції для викладачів та студентів факультету Цивільної інженерії та студентів архітектурного спрямування (загальна кількість слухачів сягала 100 присутніх). Лекції проводились виключно англійською мовою на наступні теми:

 

  • Introduction of Odessa State Academy of Civil Engineering and Architecture: Study Programmes, Scientific Researches, International Relations.
  • Preservation and Maintenance of the Odesa’s Historical Building Heritage
  • The Residual Bearing Resource of Damaged Structures

 

Під час лекцій були підняті актуальні питання збереження та відновлення архітектурних пам’яток, методи їх відновлення та реставрації. Студенти мали змогу ознайомитись з сучасними науковими розробками кафедри Залізобетонних конструкцій та транспортних споруд ОДАБА.

По-друге, програма мобільності включала дискусійні зустрічі та обговорення наявних проблем вищої освіти. В рамках програми відбулись зустрічі з деканом Факультет цивільної інженерії, довкілля та архітектури (The Faculty of Civil and Environmental Engineering and Architecture)  prof. Lech LICHOŁAI, PhD, DSc, Eng.

Сучасний стан та розвиток наукових досліджень обговорювали на зустрічі з завідувачем кафедри Будівельних конструкцій Lucjan Ślęczka,  associated professor, PhD. Результатом обговорення є рішення про подальшу співпрацю і спільну участь у конференції «Сучасні конструкції з металу та дерева» у якості співорганізаторів та членів наукового комітету конференції, яка відбудеться 9-11 червня 2022 року на базі Одеської державної академії будівництва та архітектури.

Колеги з Жешувського Технічного Університету також поділились своїми науковими доробками – відбулась екскурсія до лабораторії кафедри Будівельних конструкцій та прийнята участь у проведенні випробувань фібробетонної плити мостової споруди.

В результаті мобільності був закладений фундамент подальшого розвитку освітнього, науково-технічного та інноваційного співробітництва між ОДАБА та Жешувським технічним університетом; заплановані подальші заходи, спрямовані на розвиток та підвищення ефективності двосторонньої співпраці.