3D-лабіринт, смуга перешкод та будівництво підйомного крана: як одеські студенти за золоту бетономішалку змагаються

Все відбувається в абсолютній тиші. Студенти міцно схопивши один одного за руки і демонструючи завидну гуттаперчивість, намагаються пройти лабіринт з різнокольорових ниток, натягнутих між дерев. Ігротехніки постаралися на славу - лабіринт практично нездоланний, один невірний рух, і по-зрадници завібрувавша нитка відправляє всю команду назад на старт.

Ми знаходимося на спортивно-розвиваючій грі «Бетономішалка» на території науково-практичного центру Одеської державної академії будівництва та архітектури, що на Дачі Ковалевського. Учасники гри, студенти ОДАБА намагаються пройти одне із завдань - 3D-сітку. На все про все у них є десять хвилин.

З сьомої спроби майбутні архітектори справляються з мотузковим лабіринтом, шикуються за ігротехніком і біжать до наступного завдання. На території центру знаходиться 15 локацій. Команди по черзі проходять кожну з них. Завдання продумані так, щоб потрібно було напружувати не тільки м'язи, але і звивини.

«Це свого роду квест і одночасно військово-патріотичне виховання, - розповідає глава студентського профкому ОДАБА Єлизавета Гайошко, в той час як учасники вже іншої команди намагаються за допомогою канатів закинути футбольний м'яч у відро. - Він спрямований на те, щоб навчитися правильно працювати в команді. Якщо хтось зробив помилку, то відповідають все ».

«Бетономішалка» проводиться в Одесі два рази в рік: восени для першокурсників і в кінці весни для всіх бажаючих. Сьогодні разом з чотирма командами з «будівництва» змагаються бувалі бійці з Медіна.

«Коли я грала в неї в перший раз, на першому курсі, ми посіли третє місце, - згадує Єлизавета. - Було складно, але дуже цікаво. Помітила цікавий психологічний фактор тоді. Після гри ти починаєш спокійніше ставиться до чужих і своїх помилок. Тут завдання не зараховується, поки його не пройде вся команда ».

За словами засновника гри, асистента кафедри менеджменту і маркетингу ОДАБА Георгія Балдука, вперше гра з'явилася в далекому 2009 році.

«Ідея гри народилася десять років тому, коли ми були депутатами молодіжної ради, - розповідає чоловік. - Робили це для студентів міста. Навіть провели обласні змагання. Так вийшло, що змогли її прищепити в Медині і будівельної академії, і в залежності від того, хто готовий прийняти, ми проводимо або там або тут. У нас (в будівельній академії) - «Бетономішалка», в Медині вона адаптована під реалії університету і називається «Спортивний госпіталь».

Наприклад, в програмі «Бетономішалки» є завдання по складанню підйомного крана. На спортивному майданчику - тільки креслення, дошки і скотч. Студенти збирають конструкцію, а игротехники перевіряють її на стійкість і працездатність. Коли гра проходить в Медині, в неї додають завдання з порятунком поранених або наданням першої допомоги.

Дисципліна в грі дуже сувора. Всі завдання повинні виконуватися в повній тиші - учасники вчаться взаємодіяти невербально. У разі порушення ігротехнік може змусити хлопців віджиматися або тримати планку. Ігротехніки - це спеціально навчені люди, які допомагають командам проходити завдання і стежать за дотриманням правил. За словами Георгія Балдука, правильно підготовлений ігротехнік - це 70% гри.

«Щороку перед грою ми проводимо підготовку нових игротехніків з числа активних студентів, - розповідає Георгій. - Ми не просто вибираємо людину. Ми готуємо її таким чином, щоб він знав техніку безпеки, щоб він міг направити команду. Якщо він бачить, що там починається конфлікт - допомагає його вирішити. Він повинен в потрібний момент підказати, пожартувати, підняти настрій, іноді покарати, щоб команда згуртувалася ».

За словами ректора академії Анатолія Коврова, спочатку гра проводилася на території вузу на Дідріхсона, проте у міру зростання числа учасників було вирішено проводити її на великий і зеленій території центру.

«Це просто відмінна гра. У неї з задоволенням грають і наші студенти, і наші викладачі, - розповідає Анатолій Ковров. - Вони не тільки розгадують загадки, а й вчаться працювати в команді, вчаться спілкуватися і дружити. Це здорово стане в нагоді їм в житті ».

Переможці гри отримують перехідний приз - золоту бетономішалку, а також дисконтні картки від різних магазинів і закладів міста.

Матеріал взятий з dumskaya.net

Більше фото тут >>