Як проходила міжнародна наукова конференція (семінар) «Моделювання та оптимізація будівельних композитів»

Зображення Як проходила міжнародна наукова конференція (семінар) «Моделювання та оптимізація будівельних композитів» 2019
21-22 листопада 2019 року на базі Одеського Будинку вчених науковцями Одеської державної академії будівництва та архітектури проведено міжнародний семінар «Моделювання та оптимізація будівельних композитів».
 
Перед початком пленарного засідання семінару з вітальними словами виступили проректор з наукової роботи академії д.т.н., доц. Кровяков С.О. та зав. кафедрою ПАТБМ, доцент Хлицов М.В.  
 
Міжнародний семінар з моделювання та оптимізації будівельних композитів (МОБК) продовжує традицію кафедри процесів та апаратів в технології будівельних матеріалів. З моменту заснування кафедрою керував заслужений діяч науки і техніки, д.т.н., професор В.А. Вознесенський. Віталій Анатолійович створив та очолював Раду з комп'ютерного матеріалознавства при Міжнародній інженерній академії. Під його керівництвом з 1996 по 2008 рік в Одеському домі вчених проводились міжнародні семінари з моделювання та оптимізації композитів (МОК'35-47). Семінар цього року присвячено 85-річчю В.А. Вознесенського. Матеріали МОБК 2019 р. охоплюють питання застосування експериментально-статистичних та інших моделей в будівельному матеріалознавстві, включаючи елементи комп’ютерного матеріалознавства і 3D-моделювання процесів та апаратів.
 
За результатами роботи міжнародного семінару «Моделювання та оптимізація будівельних композитів» опубліковано збірник наукових праць. До збірки увійшли наукові роботи представників трьох країн: України, Молдови, Киргизії та Росії. Програма семінару включила 47 доповідей з різних тематик.
 
У пленарному засіданні семінару представлено доповідь д.т.н., професора Ляшенко Т.В. на тему «Експериментально-статистичні моделі: декілька Nota Bene». У своїй доповіді вона звернула увагу на цілі, особливості та можливості експериментально-статистичного моделювання, які визначають його ефективність і які не повинні бути забутими. Зокрема підкреслено корисність структуризації факторної системи та моделей, окреслено перспективи використання експериментально-статистичних моделей.
 
У доповіді д.т.н., професора Вирового В.М. запропоновано моделі об'єктивних процесів спонтанного виникнення локальних центрів формування структури в комплексі з організованими матеріалами. Показано, що внутрішні поверхні розділу, як нові структурні елементи системи, виникають завдяки такій багатоцентровій структурі формування. Ці елементи системи визначають властивості готового матеріалу.
 
Д.т.н., професор Саницький М.А. (Національний університет «Львівська політехніка») наголосив, що для впровадження Паризької Угоди необхідно розробити систему моніторингу, звітності та верифікації парникових викидів. Такий механізм є ключовим інструментом для реалізації концепції низьковуглецевого розвитку в Україні. Аналогічна робота є пріоритетним напрямком у ЄС, зокрема поставлена задача скоротити викиди парникових газів до 2050 року на 80-95%. Вирішення завдання технології одержання ефективних низько-емісійних цементів та бетонів значною мірою досягається за рахунок розробки багатокомпонентних цементів з пониженим клінкер-фактором. 
 
Також на пленарному засіданні заслухано і обговорено доповіді: розробки OLAP-системи для зберігання, аналізу та візуалізації результатів ЕС-моделювання (професор Шинкевич О.С.); оптимізації складу багатокомпонентних наномодифікованих швидкотверднучих клінкер-ефективних бетонів на основі портландцементу композиційного (докторант Кропивницька Т.П.); оптимізації теплозахисних властивостей огороджувальних конструкцій (доцент Хлицов М.В.); модифіковані бетони підвищених міцністних характеристик для тонкостінних конструкцій морських портових гідротехнічних споруд (аспірант Рубцова Ю.О.) та ін.
 
В рамках семінару були висвітлені питання: моделирования надежности и несущей способности пролетных предварительно напряженных железобетонных конструкций мостов; структуроутворення цементних композитів з фотокаталітичними властивостями; моделирование локальных тепловых потоков и эффективной теплопроводности в композитах с теплопроводящими наполнителям; моделювання механізмів організації структури ніздрюватих бетонів тощо. Зокрема презентовано навчальний посібник з «Виконання магістерських науково-дослідних робіт з використанням експериментально-статистичного моделювання» професором Шинкевич О.С.
 
З метою залучення студентів старших курсів до науково-дослідної роботи за освітньою програмою «Технології будівельних матеріалів, виробів та конструкцій», на планерному засіданні були присутні магістри (V-VІ курсів). Слід зазначити, що студенти брали безпосередню участь в організації проведення міжнародного семінару.
 
В цілому міжнародний семінар, як завжди, пройшов в теплій дружній атмосфері з конструктивним обговоренням наукових питань.
 
Стислий фото-звіт про семінар МОБК наведений нижче.