Співробітництво з Академією образотворчих мистецтв у Гданську (Польща).

В березні 2022 року було започатковано співробітництво Одеської державної академії будівництва та архітектури та Академії образотворчих мистецтв у Гданську (Польща).
Магась Вероніка студентка освітньої програми: «Образотворче мистецтво», закінчила навчання по програмі з обміну. Вероніка вчилася за програмою цілий рік, далі зі слів Вероніки, розповідь про те як проходило навчання:
 
«На початку кожного семестру студенти обирають дисципліни, які вивчатимуть. Деякі дисципліни обов'язкові (у моєму випадку це були малюнок і живопис), а решту можна вибирати зі списку запропонованих на свій розсуд. Серед тих, що на вибір дуже багато досить вузьконаправлених дисциплін (я, наприклад, обрала вітраж, оскільки давно мріяла спробувати). Під час вибору дисциплін варто не забувати про необхідність набрати певну кількість кредитів.

 

Крім того, що студенти обирають дисципліни за бажанням, на вибір також надаються різні майстерні. Перший і другий курси вивчають основи живопису та малюнка, до цих майстерень регулярно приходить жива натура, виставлено багато натюрмортних постановок для навчання. Крім необхідної кількості робіт з натури, студенти також можуть втілювати власні ідеї.

 

А ось із 3-го курсу починається найцікавіше: студенти обирають профільні майстерні. У кожній майстерні робиться акцент на певному художньому напрямі, кожну майстерню курирують свій професор та його асистент, примітно, що професор, під чиїм заступництвом знаходиться майстерня, працює в тому ж напрямку і перед тим, як визначиться з майстерні студенти можуть ознайомитися з роботами кожного з професорів на веб-сайті академії. У таких майстернях студенти втілюють уже власні проекти під керівництвом професора та асистента.

 

Крім сказаного вище, мене також приємно здивував підхід до вивчення анатомії, що для художньої освіти надзвичайно важливо, на мій погляд. Крім живої натури, з якою ми регулярно робили замальовки, ми також мали лекції з анатомії, які викладав професор з медичного університету.

 

Але найбільше вражень я отримала протягом зимового семестру. У цей період я навчалася разом із студентами програми Erasmus+. Почалося все з того, що у вересні, незадовго до початку семестру, мені вдалося взяти участь у міжнародному курсі з літографії, організованому академією.

 

Курс був поділений на дві частини: теоретична та практична. Перші 2 тижні нам онлайн розповідали щодо особливостей техніки літографії. І один тиждень тривала практична частина.

І саме практична частина була дуже насиченою. Кожен зі студентів зміг втілити свій проект у літографічній майстерні, окрім самої практики, у нас також була дуже насичена культурна програма: ми відвідували музеїв та екскурсії.

 

Перейдемо на початок зимового семестру. До цього часу прибули всі студенти програми та перший тиждень представники академії проводили багато заходів для того, щоб познайомити студентів між собою. Для мене спілкування зі студентами з різних куточків планети – дивовижний досвід. Також варто зауважити, що за цей семестр я значно покращила свою англійську.

 

Всі предмети для студентів програми Erasmus+ проводилися англійською мовою, але також для них був обов'язковим курс вивчення польської мови (я не відвідувала польську, тому що пройшла курс ще під час минулого семестру).

 

У цьому семестрі нам також надавалися предмети на вибір, серед яких була книжкова ілюстрація. Про цю дисципліну мені хочеться згадати окремо, оскільки це один із тих предметів, які дуже актуальні для сучасного художника. Усі завдання з цієї дисципліни ми виконували у сучасних програмах та за актуальними для ілюстрації стандартами. Мої навчальні роботи я тепер вкладаю у своє портфоліо, а навички, отримані на цій дисципліні, застосовую у створенні робіт на замовлення.

 

На сам кінець хочеться сказати, що це був дивовижний у всіх аспектах досвід, я рада, що мені випала можливість провчитися по обміну цілий рік. За цей період я почерпнула багато нового і познайомилася з новою країною академією та людьми.»